TBMM’de bu hafta: Gündemde hangi mevzular var?

TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta görüşmelerine başlanması planlanan lakin muhalefetin tenkitleri nedeniyle ertelenen Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, bu hafta görüşülecek. Bolu Kartalkaya’daki Otel Yangınını Araştırma Komitesi, geçen hafta olduğu üzere bu hafta da iki sefer toplanarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili derneklerin yetkililerini dinleyecek.

TBMM’de bu hafta Genel Konsey ve komitelerin gündemleri ağır olacak. TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta muhalefet ve iktidar partilerinin anlaşarak bu haftaya ertelediği Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin ele alınması bekleniyor. Ulusal Savunma Komisyonu’nda görüşülürken tenkitler yöneltilen Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ne, muhalefetin reaksiyonları sürüyor.

Muhalefet partileri, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nde bilhassa Siber Güvenlik Başkanlığının kontrol yetkisinin keyfi uygulamalara yol açacağına yönelik kaygılarını lisana getiriyor. Muhalefet, bilhassa kanun teklifindeki “Milli güvenlik, kamu nizamı, kabahat işlenmesinin yahut siber taarruzların önlenmesi maksadıyla hakim kararı üzerine yahut gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yahut Liderin yazılı buyruğu ile konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama yapılabilecek ve kopya çıkarma ve el koyma süreci gerçekleştirilebilecek. Bu süreçlerin yapılabilmesi için makul sebeplerin oluştuğunun münasebetleriyle birlikte gösterilmesi gerekecek. Hakim kararı olmaksızın yapılan arama ve gerçekleştirilen kopya çıkarma ve el koyma süreçleri 24 saat içinde vazifeli hakimin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak, aksi halde çıkarılan kopyalar ve tahlili yapılan metinler derhal imha edilecek ve el koyma resen kalkacak. Bu fıkra kapsamına giren talepler bakımından Ankara Sulh Ceza Hakimliği yetkili ve vazifeli olacak, fakat kamu kurum ve kuruluşları bakımından hakimlik kararı aranmayacak” kararındaki “hakim kararı olmaksızın” sözüne, şahsî bilgilerin güvenliği ve özel hayatın saklılığı unsurları açısından reaksiyon gösteriyor. Ayrıyeten, teklifin yasalaşması halinde söz özgürlüğünü kısıtlayıcı uygulamalara yol açacağı belirtiliyor.

Komisyonların gündemleri de ağır. Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen yangını araştırma komitesi, geçen hafta olduğu üzere bu hafta da iki defa toplanacak. Komisyon, salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini dinleyecek. Çarşamba günü ise Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK), Türkiye İnşaat Materyali Sanayicileri Derneği (İMSAD) ile Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) yetkilileri kurula sunum yapacak.

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nda salı günü Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Toplumsal Hizmet Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Nurdan Duman, Türkiye Barolar Birliği Bayan Hukuku Komitesi ile Ankara Gelincik Merkezi sunum yapacak. Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu’nda ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileri dinlenecek.

TBMM’de salı ve çarşamba günleri partilerin küme toplantıları yapılacak. Ayrıyeten yarın Türkiye-AB Karma Parlamento Komitesi Başkanlık Divanı Toplantısı gerçekleştirilecek.

Kaynak: Yeniçağ

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir